Dve stopnici gor in eno dol

Poznate tisto pesem »pa po lojtrici gor, pa po lojtrici dol, pa po lojtrici gor, pa po lojtrici dol« in tako naprej? Seveda jo, v to sem prepričan. Ampak, a ste se kdaj vprašali zakaj ravno po lojtrici in zakaj ne po stopnicah? Tudi stopnice nas peljejo gor in dol, pa naj bodo to kamnite stopnice, kovinske, zavite, starinske ali kakršne koli. No, iskreno povedano, tudi dvigalo nas pelje gor in dol in to dobesedno pelje, saj nam še hoditi ni potrebno v njem.kamnite-stopnice

Najstarejše so kamnite stopnice

Ste se kdaj vprašali, katere stopnice so najstarejše? Slišal sem, ko je nekdo rekel, da so to gotovo kamnite. Zveni sicer prepričljivo in nekako logično, a sodim, da so prve stopnice nastale bolj po naključju, kot stoletno ali tisočletno delo matere narave. In če je bilo res tako, potem smo lahko povsem prepričani, da v tem primeru mati narava gotovo ni razmišljala in presojala, katere navarne materiale bi uporabila. Kamen je pač zelo obstojen, čeprav ne vse vrste enako, pa vendar se lahko prav lepo stopnice naredi tudi iz drugih materialov, kot sta zemlja in les.

Vsak dan po stopnicah – za zdravje

Stopnice so nekaj, kar dnevno srečujemo, morda celo zelo pogosto, če se vzpenjamo v nekem bloku v drugo ali tretje nadstropje in blok nima dvigala. Morda stanujete v več stanovanjski hiši, mogoče v mansardi in imate stopnice speljane v prvo, drugo ali celo tretje nadstropje. Tudi v tem primeru jih gotovo uporabljate pogosto. Moj sosed je denimo živel v enajstem nadstropju stolpnice, pa mu ni nikoli prišlo na misel, da bi se peljal z dvigalom. Tako je nabiral kondicijo za najvišje gore. Sam stanujem na pol poti med tretjim in četrtim nadstropjem, ker imamo pač visoko pritličje in sem si izračunal, da če grem po stopnicah vsak dan samo trikrat, prehodim za cel Triglav nadmorske višine gor in dol v enem letu. In to merjeno iz obale v Piranu, torej iz 0 metrov začetne točke in ne tako, kot običajno starta večina, tam nekje iz Bohinja in podobno.
Če si stopnice urejate doma in imate ekstra veliko denarja, si lahko omislite tudi marmornate stopnice, ki so zelo obstojne in lepe ter enostavne za vzdrževanje. Žal zna biti material kar hladen, tako da če imate težave z ogrevanjem prostora, je veliko boljša izbira les. Zunanje stopnice, sploh pred kako starejšo zidanico, so zame najlepše prav tako iz naravnih materialov, čim manj iz kovine ali celo kombinacije s plastiko. Tisti, ki imate možnost, si najraje omislite kamnite stopnice, ki se lepo obdelajo in imajo svoj poseben naraven čar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *